Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge
Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge

Øyvind Høier – ett fiskeporträtt

Øyvind Høier är en av medlemmarna i Team Sluk och har ett brinnande intresse för havsfiske. Team Sluk från Tromsö är ett gäng ihärdiga fiskeentusiaster som inte bara jagar områdets stora hälleflundror utan också framgångsrikt riktar sitt fiske efter många andra stora och små arter. I Team Sluk ingår också Kim-Eirik Johansen och svensken Marcus Åhlund.

Øyvind har genom åren haft ett framgångsrikt fiske och under 2015 blev han nominerad i klassen ”Årets saltvattensfiskare i Norge” till prisutdelningen Gullkroken arrangerad av Hooked.no.

Team Sluk har även en fiskeblogg där de delar med sig av sina fiskeupplevelser i ord och bild. De har också filmat en hel del under ytan och har många fascinerade undervattenssekvenser. Øyvind har i en serie inlägg delat sina finaste fiskeminnen,  dessa vill vi gärna förmedla vidare.  Här nedan följer några korta inlägg från Øyvinds fiskeäventyr;

Besök gärna bloggen för en mer utförlig berättelse och fler fiskeminnen. Där finns också mycket annat intressant för den inbitne havsfiskaren. Besök Obbiens Fiskeblogg >>

StorkveitaStorkveita

Något av det häftigaste man kan uppleva i norska farvatten är jakten på hälleflundra säger han. Øyvind har fått många stora hälleflundror genom åren och speciellt två stycken utmärker sig, två på över 150 kg. Den ena tog han under nattfiske tillsammans med Simon Bower i juli 2011. Efter 9 timmars fiske utan resultat tog storkveitan hans Storm BSD-jigg på 40 meters djup. Det var en massiv fisk med en längd på hela 242 cm. Efter tabell skulle den normalt vägt ca 200 kg, men fisken var avmagrad och vägde 162,5 kg. En fantastisk upplevelse.

Uer 9,25 kilo
Uer 9,25 kilo

Storuer

I juli i år var Øyvind och Kim på Sørøya. Målet var att slå fjolårets personbästa på 9,2 kg och gärna komma över 10 kilo. På grund av dåligt väder fick dom bara en chans på uerplatsen under löpet av två veckor. Men fisket överträffade allt och han lyckades med minsta marginal slå sitt tidigare personbästa med en fantastisk uer på hela 9,25 kilo och 84 centimeter. Lite bättre kondition och fisken hade varit över 10 kilo. Nedan kan du se filmen.

Rödspätta 4,75 kg
Rödspätta 4,75 kg.

Rödspättarekord på 4,75 kilo

Den fantastiska rödspättehösten fortsätter i Tromsö. För varje år har detta fisket bara blivit bättre och bättre. De personliga målen och drömmarna har också ökat, då dom vet att ingenting är omöjligt på Vakkerplassen. Efter ett flertal spättor på 4+ så långt så är han säker på att det gällande norgerekordet på 5,2 kg är inom räckhåll. Enkelt är det inte men det är bra att ha ett mål i sikte. Här kommer en filmsnutt från deras förra tur i september.

Kattfisk 11,8 kg.
Kattfisk 11,8 kg.

Stora kattfiskar

I många år har Øyvind fiskat riktat efter stor kattfisk, ja egentligen sedan tidigt 2000-tal. Målet är en specimenfisk över 10 kilo och det har varit svårt att nå tills förra året. Då fick han en fisk på 11,8 kg och en på 10,5 kg. Det var en glädje och en lättnad att klara av sitt mål, då Øyvind känner att det inte blir lättare med åren. Han har dessvärre uppfattningen att kattfisken är i färd med att bli utfiskad på många av de goda platserna. Det är en art som växer sakta och är starkt bunden till sina platser. Därför släpper dom tillbaks det mesta av det dom får och fiskar inte så ofta efter arten längre. Kattfisken är en fascinerande fisk som i huvudsak ligger stilla och lugnt på botten, men när den kommer upp i båten gäller det att passa armar och ben.

Sej 17,1 kilo.
Sej 17,1 kilo.

Jagande storsej

Storsejfiske har alltid varit en av Øyvinds favoriter. I många år var målet att knäcka 15 kilosgränsen och det klarade dom under en teamtur till Røst 2012. Marcus fick en toppfisk på över 17 kg,  Øyvind en på 15,2 kg och Kim en på 15 kg. Under senare år har han förbättrat rekordet till över 17 kg, men det var Røstupplevelsen som var störst. En gång kunde de se storsej på +20 kg kasta sig upp i luften på jakt efter makrill. Detta var innan popperfisket efter sej startade, så metoden var att fiska med jigg helt uppe i ytan. Huggen var stenhårda. På lätt utrustning är större sej något av det häftigaste man kan fiska här i Norge.

Se fler artiklar och filmer på Obbiens Fiskeblogg >>

3 Responses
  1. Hello Oyvind –
    My name is Günter from Germany – Ones we met in Andresens Fishing Shop and one outside Grotoy, when I was fishing with Morten for halibut. I think you will remember me. In the beginning of September I’m going for a short trip t Mikkelvik. Maybe you can help me. My son will be with me and he’s ver motivated to go for Uer. I’ve been fishing many times outside there with Morten, Burkhard and Henrik but we never tried to go for Uer, you know what we have been fishing for. Maybe you can give me some spots where we can find some Uer, that would be perfect. Have a nice time and a good fishing season.
    Fishin’ is the mission
    Günter

  2. Hello Günter! I’m sorry but I didn’t see this message until now, unfortunately. I hope you had a great trip to Tromsø with lots of big halibuts. I can add you on Facebook, so we can exchange fishing tips later. Best regards, Øyvind.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.