Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge
Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge

Sandbakken Fishing – inomskärsfiske som imponerar!

Under årens lopp har vi gjort många resor till Senja och oftast fiskat på ”yttersia” ut mot storhavet. När vi passerat Sørreisa och Solbergsfjorden har vi ofta sett att det varit sportfiskebåtar ute på fjorden och vi har då funderat kring hur fisket inomskärs på ”innersia” av Senja är.

Sandbakken FishingVi har pratat om att det vore intressant att testa att fiska i detta område vid något tillfälle. När vi tittade lite närmare på fiskecamper i området såg vi positiva rapporter i sociala medier om lyckade resor till Sandbakken Fishing i Sørreisa kommun. Bland annat är det en svensk grupp som kallar sig Team Pro som är återkommande gäster på campen och har lyckats väldigt bra, särskilt med hälleflundrafisket där de lyckats fånga över 30 flundror under en fiskevecka. Det rapporteras också om att det går riktigt stor sej i fjorden, camprekordet på Sandbakken fishing är över 20 kilo, det är inte många fiskecamper som kan stoltsera med ett sådant camprekord! Sagt och gjort, vi tog kontakt med Sandbakken Fishing som välkomnade oss på en reportageresa. Resan gick av stapeln under dagarna kring nationaldagen då det passade nog är en långhelg.

Micke med hälleflundraResan inleddes med en riktig sommardag, när vi anlände till Sandbakken var temperaturen med marginal över 20 grader och vindarna som blåste var nästan tropiska och förde tankarna till sydligare breddgrader och man glömde för en stund att man var på det norska havet norr om polcirkeln. Vår resväg till Sandbakken är kort, bara 40 mil, så det innebar att vi var där redan under eftermiddagen. Då vädret var så makalöst vackert slösade vi ingen tid utan riggade fiskegrejerna direkt och hoppade i båten. Fisket kring Sandbakken bedrivs inomskärs i den stora djupa Solbergsfjorden och den angränsade Reisafjorden, Finnfjorden och Laksefjorden. Det är djupa fjordar omväxlande med grunda toppar och vikar, så det finns många spännande positioner att utforska. Några mattorskar och en hälleflundra hamnade i fiskelådan under den första kvällens fiske.

Stefan med fin havskattDen andra dagens fiske rivstartade med att Stefan fick en riktigt fin havskatt på 8.3 kg! Extra roligt var det eftersom vi riktade fisket just efter katt på positioner vi fått tips om från campen. Vid ankomst vid fick en grundlig genomgång av olika fiskepositioner i området, sådant är verkligen värdefullt när man kommer till en ny plats. Under resten av dagen testade vi alla möjliga positioner med blandat resultat innan torskfisket lossnade rejält och vi hade ett riktigt torskrace på branterna kring Storgrunnan och Solbergsgrunnan. Torskarna kastade sig över våra jiggar och medelvikten på fiskarna var kring 10 kilo vilket är helt förbluffande högt med tanke på att fisket bedrivs inomskärs.

Micke med fin torskDe största torskarna var på över 14 kilo! Visst får man ofta fina torskar inomskärs också men vår upplevelse är att det oftast är någon enstaka större torsk emellanåt, att man träffar på ett torskstim där det i princip bara är större torsk har i alla fall vi inte varit med om tidigare när vi fiskat inne i fjordar, så det var väldigt överraskande! Vi fångade också ytterligare en flundra under denna dag. Några äldre engelsmän var också gäster på campen och en 90 årig (!!) gentleman fick sitt livs fiskeupplevelse när han fick en flundra på 24 kilo då han metade med en agnad sej. De fick den flundran utanför Björgatunneln bara ett par kilometer från campen.

David med flundraSandbakken Fishing, är ett familjeföretag som drivs av familjen Nergård. Det har tidigare varit ett fiskebruk på platsen men detta lades ner under 90-tals krisen och i början av 2000 talet så byggdes detta om till en turistverksamhet. Det är en liten familjär fiskecamp som består av fem stugor med tillhörande båtar. Båtarna är både en 19 fots Kvaernö med 60 hk och de något mindre 17 fots Silver Viking med 40 hk motor. Vi är vana vid att oftast fiska från lite större båtar så vi var lite fundersamma till de mindre båtarna. Men vi måste säga att vi är positivt överraskade, båtarna är väldigt breda och stadiga så det var inga som helst problem att fiska tre personer från båtarna utan att det kändes trångt. Även 40 hk motor räckte gott för att förflytta sig snabbt mellan fiskepositionerna i fjorden så båtarna fungerar alldeles utmärkt för fisket inomskärs. Bränsleförbrukningen blir ju också låg när det är en lite mindre motor. Hela anläggningen ligger alldeles vid vattnet, båtarna ligger vid flytbryggan precis nedanför stugorna och vid flytbryggan finns också ett renshus där man tar tillvara fisken. Det finns också tillgång till ett torkrum för kläder och i varje stuga finns en stor frys. Stugorna har två sovrum med fyra sängplatser och det finns även en bastu i stugan och en stor altan! Anläggningen är en riktigt trevlig plats med en familjär känsla.

Den tredje fiskedagen valde vi att åka längre ut i Solbergsfjorden och när vi såg massor med måsdyk ute på 200 meter djupt vatten åkte vi dit i ett försök att locka storsej till hugg och det blev riktig jackpott! Vi släppte ned betena till ca 100 meter och vevade upp dem snabbt vilket triggade storsejen till hugg. Vi fick många storsejar med Stefans 14 kilos sej i topp! De flesta fiskarna fick simma tillbaka igen. När en sej hade lite svårt och simma ner igen och låg och plaskade i ytan några meter från båten kom plötsligt en hälleflundra i 30-50 kilos klassen upp till ytan och slukade sejen!! Det var 150 meter djupt på platsen och sejen vägde ca 3-4 kilo. Det var fascinerande att se en flundra komma upp till ytan trots att det var så djupt och det fick oss också att reflektera över vilken storlek man skall ha på betesfisken. Det visar också att det finns större hälleflundra i fjorden även om vi inte lyckades att överlista de stora denna gång.

Vi hade några väldigt trevliga dagar hos Sandbakken Fishing och vi är mycket positivt överraskade över det fina fisket som erbjuds, både stor torsk och stora sejar, stora havskatter och ett fint hälleflundrafiske imponerar! Det är en hel del älvar som rinner ner i fjordarna och det finns även god chans att fånga havsöring för den som vill testa på det fisket. Att fisket bedrivs väderskyddat inne i fjordarna gör dessutom att det med största sannolikhet går att fiska alla dagar under fiskeveckan även om vädret skulle vara sämre. Så vi kan verkligen rekommendera ett besök hos Sandbakken Fishing för både erfarna och oerfarna norgefiskare.

Besök Sandbakken Fishing >>

Läs mer om de resor som Team pro gjort till Sandbakken Fishing >>

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.