David Berggren skriver
Havsfisket i Norge har fascinerat mig i många år och det är roligt att kunna förena nytta med nöje och arbeta med Havsfiskeguiden.se tillsammans med min följeslagare Michael Renström. Det hör till livets absoluta höjdpunkter att några gånger per år få ge sig iväg på reportageresor till spännande platser i Norge för att fiska.
Havsfisket är en fantastisk form av avkoppling och står i skarp kontrast till vardagens långa arbetsdagar framför bildskärmen. Det är drygt 10 år sedan jag startade Novia Ekonomi, där vi hjälper företagen med det mesta som rör ekonomi. Personalen har genom årens lopp fått höra fiskehistorier och sett bilder från våra äventyr i vårt vackra grannland. Då och då har frågan dykt upp om när Novia skall åka till Norge? Det har jag grunnat på från och till och när företaget firat 10 år kändes det som en bra tidpunkt att göra slag i saken och göra något speciellt med personalen.
Ifjol gjorde vi en reportageresa till Lofotbrygga i Brettesnes Resan gick av stapeln i mars månad, för att pricka in det traditionella Lofotfisket efter skrei. Skrei, är benämningen på den nordöst arktiska torsken som har sitt uppväxtområde i Barents Hav och som på våren kommer ner längs Norska kusten för att leka. Skrei är världens största torskbestånd och det viktigaste lekområdet ligger just i Lofoten. Vi hade en riktigt lyckad resa till området ifjol och vi fick mängder med skrei i fin storlek. En av de saker som fascinerade oss mest var att fisket kunde bedrivas landnära och helt väderskyddat långt inne i Austnesfjorden, en smal fjord alldeles i närheten av Svolvaer. Sedan tidigare är vi vana att fiska skrei på platser som ligger mycket mer oskyddat ofta ut mot öppet hav där man skall ha tur med vädret för att överhuvudtaget få chansen att fiska. Att kunna fiska skrei inomskärs på detta sätt hade vi inte varit med om tidigare. Redan där vi satt i båten ifjol så insåg vi potentialen, skulle man ta med sig personer som inte fiskat i Norge förut, då var detta ett ypperligt resmål. Så när en resa för Novia Ekonomi skulle bokas var resemålet redan spikat!
Beslutet att åka till Norge togs emot väldigt positivt och ett 20-tal anmälde sitt intresse att följa med. Att hitta boende och båtar för så pass många personer är inte så lätt, men till slut föll valet på Lofoten Rorbuer i Svolvaer. De har dels fina lägenheter på bottenplan direkt vid bryggkanten men också en nyrenoverad övervåning med dubbelrum och ett stort gemensamt kök och matsal. Övervåningen passade oss som handen i handsken då vi gärna ville laga mat och äta tillsammas allihop. Campen erbjuder också fina 23 fots Dolmöybåtar vilka passar perfekt till denna typ av fiske. Resan bokades in och planerades till sista helgen i mars, för att försöka pricka in skreifiskets absoluta peak som normalt brukar vara i månadsskiftet mars/april.
30 kilos torskar i Austnesfjorden
Resan bokades redan under hösten och sällan har jag följt rapporterna om skreifisket så noggrant som denna säsong. Inledningen av årets säsong gick trögt för yrkesfiskarna. Det rapporterades om att mängden skrei var mycket lägre än tidigare säsonger och att den dessutom var försenad. Men så i mars månad började positiva rapporter komma, det fångades stor skrei som aldrig förr. Tidningen Lofotposten överöstes av rapporter från yrkesfiskarna om fångster av ”kaffetorskar”, (torskar över 30 kg) och tidningen har fått dela ut fler kaffepaket denna säsong än någon gång tidigare. Ett dussintal av dessa kaffetorskar var dessutom fångade i Austnesfjorden, platsen där vi skulle fiska. VM i skreifiske gick av stapeln helgen före vår ankomst och även om mängden fisk inte var lika stor som under fjolårets rekordår så var segerfisken, en skrei på hela 32,2 kg den största skrei som fångats genom tävlingens historia. Bara någon dag innan vår ankomst spöfångades dessutom en skrei på nästan 39 kilo inne i fjorden.
Det var många positiva signaler inför vår resa och det enda orosmolnet var om vi skulle ha vädrets makter på vår sida. Denna vår har varit den blåsigaste på många år och stormarna har stått i kö för att kasta sig in över Lofoten. Även om fisket kan bedrivas väderskyddat inne i Austnesfjorden så ligger Loftoten Rorbuer i Svolvaer och för att ta sig in i fjorden så måste man runda Hellodden vid Svolvaers Flygplats. Så är det för blåsigt kan den resan bli väl guppig för oerfarna norgefiskare. Väderprognoserna följdes noggrant innan avresa och det såg inte helt lovande ut, prognoserna pendlade mellan frisk bris upp till styv kuling. Så helt säkra på att vi skulle få fiska kunde vi inte vara. Torsdagen den 26e mars var dagen för avresa och tillslut var det tolv förväntansfulla deltagare som packade in sig i två minibussar. Tidigare erfarenheter av norgefisket var komprimerad till undertecknad tillsammans med havfiskeguidens andra hälft, Micke Renström, som kontrakterats som guide till resan. De övriga tio deltagarna är ett gäng skickliga redovisningskonsulter med massor av samlad erfarenhet men när det kommer till havsfiske var erfarenheterna lika med noll. Med andra ord var upplagt för en riktigt spännande resa.
En dag att minnas!
Efter inmundigandet av en frukost, i klass som på ett bättre hotell, var det samling på bryggan för en grundläggande snabbkurs i skreifiske. Därefter tog vi plats i båtarna. Att hamna i samma båt med någon med erfarenhet sågs som en fördel. Men då erfarenheten var fördelad på två personer och med fyra personer i varje båt, behöver man inga högre matematiska kunskaper för att räkna ut att besättningen i den tredje båten enbart bestod av rookies. Att hamna i den båten kan tyckas vara att ha dragit en nitlott, men man skall inte underskatta värdet av nybörjartur. Spöna var riggade med färgglada jiggar från Savage Gears Cutbait och Storm. För säkerhetsskull satt svenskepilkar på ett par av spöna också. Svenskepilken har en förmåga att leverera och kroka bra även om jiggarna skulle fiska trögt.
När vi sakta styrde ut ur småbåtshamnen låg vinden på från syd. De var en lite guppig resa runt flygplatsen men sjön lugnade sig så snart vi kom in en bit i Austnesfjorden. I fjorden låg redan en mängd fiskebåtar och första nedsläpp gjordes i närheten av dessa. På ekolodet tecknades ett kompakt stim och med instruktionen att fiska på mellan 40-50 meters djup skickades jiggarna ner i djupet. Men jiggarna hann inte mer än ner förrän en huggperiod som alla kommer att minnas länge inleddes.
I vår båt inledde Jennie med resans första fisk, en liten 7 kilos! Sen var tävlingen i full gång, Jennie och Hanna turades om att landa skreiar i 12-13 kilosklassen innan Håkan i fören visade att gammal är äldst och pumpade upp en 15 kilos!
Första hugget i nybörjarbåten skapade lite kalabalik och man fick hjälpas åt att landa den första fisken. Men efter att ha övat på några skreiar hittade även nybörjarna tekniken och snabbt gav det resultat. Carina som var utrustad med en svenskepilk hade mer än fullt upp och bidrog starkt till att lådorna fylldes i rask takt.
I den mest erfarna båten gick det också bra. Marlene som aldrig fått en fisk i hela sitt liv, inledde sin sportfiskekarriär med en pjäs på 19 kilo men Anna ville inte vara sämre och fick famnen full med en 20 kilos!
Vädret var bra men det guppade ändå en del i fjorden vilket gjorde att några av deltagarna längtade efter fast mark under fötterna. Så i halvtid gick en båtskjuts in till hamn.
Huggperioden ville aldrig ta slut. Det är fascinerande att fjorden kan vara så fullproppad med skrei. Det fångades stora skreiar i alla båtar, fartblidheten kom snabbt och fiskar i 15 kilosklassen började kännas små. Flertalet fiskar mellan 15-20 kg fångades i alla båtar. Från nybörjarbåten hördes röster om att de hade dagens största fisk i sin båt, men som nybörjare så det är ju lätt att överskatta storleken. Efter knappt fem timmars fiske började alla fisklådor vara fulla. Med vetskapen om att vi hade flera timmars jobb framför oss med att ta hand om fisken beslutade vi att avbryta fisket. Vi avslutade trots att skreien fortfarande var på hugget. När vi avbröt hade vi drivit fyra kilometer in i fjorden och hade bara behövt flytta båtarna ett fåtal gånger och då för att vi kommit för nära land. Vilket fantastiskt fiskepass och verkligen en dag att minnas!
Nybörjartur
Väl i land kunde vi konstatera att nybörjarbåten trots allt hade fått dagens största fisk. Det var Micke som var den glada fångstmannen och kunde stoltsera med en skrei på drygt 22 kilo! Vi gladdes naturligtvis över nybörjarbåtens framgångar men det var lite tungt för guiderna att konstatera att fyra personers nybörjartur väger tyngre än över 50 års samlad havsfiskeerfarenhet.
Efter en stunds ivrigt fotande på bryggan var det dags för det hårda jobbet att ta rätt på och filea all fisk. De flesta var intresserade och ville lära sig detta också, så efter en snabbkurs i fileande var redovisningskonsulterna i full gång. Det visade sig att gänget hade talang också på detta område. Arbetet gick förvånansvärt smidigt och redan efter bara ett par timmars jobb kunde vi bokföra att 9 av de 12 deltagarna fyllt sina 15 kiloskvoter redan efter det första korta fiskepasset.
Under tiden som fisken rensats har en fantastisk trerätts middag lagats. Naturligtvis var råvaran dagsfärsk skrei. En fiskgryta, med gott bröd och härlig sallad som avslutades med kladdkaka och grädde, det var lite högre nivå på maten än vad vi normalt brukar ha på våra reportageresor. (Tack Anna och Marlene)
Anchas revanch!
Då det var brist på småbåtar på campen erbjöds vi möjligheten att ge oss ut med en stor 25 meters båt under den andra dagen som vi alla kunde fiska ifrån. Skeppare var ägaren till Lofoten Rorbuer, Thorbjörn Skarheim. Ifjol var en av de bästa positionerna precis utanför flygplatsen och när vi nu passerade flygplatsen på väg in i Austnesfjorden visade Thorbjörn ekolodet. Det var enormt stora stim av skrei som tecknade sig på ekolodet, uppenbarligen stod skreien tätt på denna position även i år. Men då det gick rätt stora dyningar valde vi ändå att köra vidare mot fjorden där havet var lugnare. Denna dag var det inte napp direkt vid nedsläpp och efter att det bara fångats några få fiskar under första halvtimmen hördes lite kommentarer om att även om det inte blir lika bra idag så var ju gårdagen fantastisk. Detta fiskegäng fick nog kanske en lite väl bra start på fiskekarriären och det var nog bara nyttigt med en lite trögare inledning. Efter den lite lugnare starten tog fisket fart även denna dag. Stundtals var det lite kaos och trassel när flera hade fisk på kroken samtidigt och det var många spön ute. Thorbjörn är en aktiv skeppare och sade snabbt till att vi skulle veva upp när han såg att ekona tunnades ut på skärmen och styrde oss istället dit där fisken stod som tätast.
Ancha som hade det svårt med sjön under första dagen och då inte fiskade alls, hade efter moget övervägande beslutat sig att ändå följa med ut denna dag. Ett beslut hon med facit i hand inte ångrar. Hon har tidigare i sitt liv inte fått fisk större än jiggen hon fiskade med nu och glädjen gick inte att ta miste på när hennes första fisk för dagen var en skrei i 6-7 kilos klassen. När hon en stund senare får en fisk på omkring 17 kilo är lyckan gjord.
Planen för dagen var att fiska ungefär fyra timmar och när fiskedagen gick mot sitt slut styrde Thorbjörn oss in i ett stim med riktigt stor fisk. Många fiskar strax under och några över 20 kilossträcket fångas på en kort stund. Precis innan slutsignalen så krokade Ancha i en fisk, modell större, med gemensamma krafter pumpades resans största fisk upp till ytan och en en grann skrei på hela 25 kilo kan lyftas över relingen! Ancha tog en riktig revansch på gårdagen och fick också en dag att minnas!
44 kilos torsk!
Hemresan till Gällivare gick bra trots fyra timmars extra gemenskap i bilarna då vägen vid Riksgränsen var stängt på grund av hårt väder. Det här blev verkligen en lyckad resa och en upplevelse för alla att minnas. För egen del har jag nog aldrig själv fiskat så lite på en norgeresa, men trots det är det en av de roligaste resor jag gjort. Tack alla för ert engagemang och er positiva inställning. Tack Thorbjörn och Ruth för vistelsen på Lofoten Rorbuer och en perfekt guidad fisketur!
Efter vår hemkomst så rapporterade Lofotposten om årets största yrkesfångade skrei, den vägde hela 44 kilo och den fångades i… Austnesfjorden!
Vill du uppleva det fantastiska skreifisket skynda dig att boka en resa till nästa år. Fisket pågår från mitten av februari till mitten av april. Vid våra resor har vi besökt och kan rekommendera Lofoten Rorbuer eller Lofotbrygga Brettesnes.
[…] Två år i rad har vi besökt Lofoten under skreifisket. I mars 2015 hade vi med oss personalen från Novia Ekonomi som fick en oförglömlig upplevelse. Vi lyckades att prickade in tidpunkten för resan med att Austnesfjorden för tillfället var fullkomligt knökfull med skrei. Skreiarna stod på kö för att få smaka på jiggarna som presenterades. Det var en makalös medelvikt där många fiskar vägde mellan 15-20 kilo och några passerade 20 kilo med en 25 kilofisk i topp! Det man skall komma ihåg är att deltagarna inte fiskat i Norge tidigare och några hade aldrig tidigare fått en fisk. Under denna resa fick de var med om att kämpa upp den ena stora torsken efter den andra. Läs mer om denna resa här: http://havsfiskeguiden.se/skreifiske-rakna-med-fiskelycka/ […]