Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge
Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge

The Fat Cod – Steinfjord har öppnat på nytt!

För över 20 år sedan besökte vi Steinfjord Havfiske på Senja för första gången. På den tiden ägdes campen av en äldre man och båtarna var av mindre enklare modell utan någon form av elektronik eller moderniteter. Vi hade då hört talas om det fantastiska skreifisket utanför Senja och det var det som lockade oss till platsen.

En händelse som etsat sig fast i minnet från den första resan till Steinfjord var när vi under det första fiskepasset fiskade inne i Ersfjord. Vi fiskade då från en liten 14 fots båt utrustad med 10-hästars motor och utan varken ekolod eller kartplotter var det en utmaning att hitta igen fisken. Utifrån havet kom då en öppen båt körandes, den var bara några fot större än vår och i båten satt två lokala fritidsfiskare. Båten stannade till jämsides med oss och när vi sneglade över relingen såg vi att hela durken var täckt av enorma torskar! Fritidsfiskarna ropade till oss, ”Dere må kjøre ei halvtime ut” och pekade i riktning ut mot öppet hav. Vädret den dagen var på vår sida och vi följde snabbt deras råd och styrde kosan ut mot storhavet tills vi befann oss några kilometer utanför Okseneset. Där låg redan den lokala fiskeflottan och den dagen fick vi för första gången uppleva det fantastiska skreifisket som Senja har att erbjuda och vi fick mängder med fin skrei. Efter den resan blev det ytterligare några resor till Steinfjord innan campen såldes. Vi väntade på att den skulle öppna igen men tyvärr hamnade den istället i malpåse i många år, ända tills nu, då fyra svenskar har köpt anläggningen och nu storsatsar på att göra den till en högklassig fiskecamp under namnet ”The Fat cod”.

Storsatsning

Bakom satsningen i Steinfjord ligger en kvartett från Skellefteå som valt att förverkliga en dröm. Två av personerna är fiskeintresserade och har under sina resor i Norge pratat kring att det någon gång i framtiden vore roligt att driva en egen fiskecamp. Men efter att ha nämnt detta för två personer inom fastighets- och byggbranschen förverkligandes drömmen mycket snabbare än vad som först var tänkt. De letade efter lämpliga objekt och fick tillslut höras om ”Steinfjordbruket” som varit stängt i flera år. Affären gick i lås i höstas och under vintern har man jobbat febrilt med att renovera anläggningen. Anläggningen öppnade sista helgen i april och då var vi också inbjudna att besöka campen.

Det var verkligen roligt att efter många år få komma tillbaka till Steinfjord. Det gjorde det inte sämre att vädret vi möttes av var det bästa tänkbara, en klar kvällssol och ett stilla spegelblankt hav välkomnade oss. Vi möttes av tre av ägarna när vi anlände till campen och de visade oss runt på anläggningen. De har hunnit med mycket under den korta tid som de ägt anläggningen. På övre plan finns åtta nyrenoverade rum med fyra sängplatser i varje rum, på nedre plan finns en liten lägenhet och det finns också ett fristående hus med åtta sängplatser. De har också renoverat restaurangen och anställt en campmanger och köksansvarig som kommer att ansvara för driften av campen. Det finns möjlighet både till självhushåll men också helpension i restaurangen.

Splitterny båtflotta

Steinfjordbruket är i grunden en gammal räkfabrik och har också varit ett fiskemottag i många år, så det är väldigt stora ytor på anläggningen. Dessa ytor kommer väl till pass och man har ställt i ordning ett stort rensrum, omklädningsrum och torkrum. Det kommer inte bli någon trängsel även om det är fullt med gäster på anläggningen. Allt är verkligen tillrättalagt för att det skall vara bekvämt för sportfisketurister.

I satsningen ingår också en investering i tio stycken splitternya 19 fots Kvaernöbåtar med 75 hk motorer. Båtarna är naturligtvis utrustade med både kartplotter och ekolod och för gästernas säkerhet har båtarna också utrustats med trackingsystem och VHF radio.

35 kilos torsk

Vi har besökt Steinfjord och närbelägna Mefjord många gånger under årens lopp och det mest lockande har varit att åka på våren för att fiska skrei. Skrei är benämningen på det torskbestånd som finns i Barents hav och som på våren kommer ner längs norska kusten för att leka. Detta är världens största torskbestånd och en klok förvaltning har gjort att beståndet under de senaste åren har vuxit och är inte hotat. Fisket efter skrei utanför Steinfjord är ganska okomplicerat. Den bästa fiskeplatsen är ungefär fyra kilometer utanför Okseneset, där spetsen av skreigrundsdjupet pekar upp mot grundplatån. Positionen ligger bara 12 kilometer från Steinfjord och ofta ligger det många lokala båtar i detta område så det är lätt att se var man skall fiska. Det mesta av yrkesfisket från de mindre fiskebåtarna sker i detta område så tidvis kan det ligga mycket garn i området, men fiskar man bara några meter ovanför botten undviker man att fastna med jiggarna i garnen. Vädret kan ibland göra att det är svårt att fiska ute på öppet hav men då är ett tips att fiska i Ersfjorden där skreien också går in, den största torsk vi fått i fjorden var en grann fisk på hela 24 kilo! Generellt sett är det väldigt storvuxen fisk i området och under de resor vi gjort på senare år har vi i princip alltid fått fisk över 20 kilo! Rekordet var på en resa för 10 år sedan, då de två toppfiskarna tyngde vågen till 29 kilo respektive 35 kilo! Men vi har hört om att fiskar över 40 kilo fångats på denna plats!

När det är mycket och stor fisk som fångas så fyller man den tillåtna kvoten väldigt fort så då blir det att tillämpa ” Catch and release”. För att skona torsken bör man veva upp fiskarna långsamt och stanna upp och låta torsken tryckutjämna några meter under båten. Då gör man återutsättningen så skonsam som möjligt för fisken.

Stor skrei

Det var helt sagolikt att första morgonen få lämna kajen i strålande morgonsol och styra ut på ett helt spegelblankt hav. Det är underbart vackert under våren när fisket sker i en inramning av snöbeklädda bergstoppar, blått hav och strålande sol. Naturligtvis inledde vi med att köra raka spåret ut till ”skreiområdet” och vi var inte ensamma utan på plats var redan ett 20 tal lokala fiskare. I slutet av april så är skreifisket inne på finalen så fisken står inte lika tätt som tidigare i månaden då fisket är som allra bäst. Men vi hittade ganska snabbt igen fisken och även om de var lite försiktiga så landade vi en rad stora torskar med en grym medelvikt. Dagens största fisk tyngde vågen till dryga 23 kilo, en bra start på resan! Vi vill inte bara fiska skrei utan varierar gärna fisket efter andra arter också. En position som levererat tidigare är Bakkegrunn som ligger utanför Bergsfjord lite längre söderut, så vi valde att även testa den positionen första dagen. Torsken var på hugget även där och en rad fina torskar fick syna ytan, men vi fiskade också på djupet som förutom uer också resulterade i en fin långa!

200 kilos hälleflundra!

När vi vaknade den andra morgonen så möttes vi av samma strålande väder som första dagen. Vi inledde dagens fiske i ”skreiområdet” och redan i första nedsläpp högg en fin 18 kilosfisk. Det var riktigt bra fart på fisket och vi fick flera stora torskar i snabb följd. Efter att Jörgen pumpat upp en skrei på närmare 23 kilo så hade vi nu båda fått fisk över 20 kilo. Trots att det fortfarande bara var förmiddag kände vi oss mätta på dagens skreifiske och resten av dagen ägnade vi åt lite blandat fiske och vi besökte återigen Bakkegrunn. Från Bakkegrunn stupar det brant ner mot Fallbakksdjupet, ett djupområde som har direkt förbindelse med storhavet. I det området så får yrkesfiskarna en hel del hälleflundra. På campen hänger det en gammal bild av en fiskare som fått en flundra på över 200 kilo i detta område. Med det i bakhuvudet och även tanken på stora långor och lubbar lät vi ett tackel med en hel agnad sej följa ner med i djupet under uerfisket. Nere på 150 meters djup så var det något som fattade tycke för den hela sejen men efter en första rusning så klev fisken av. En del av tjusningen med att fiska på djupet är att man inte alltid vet vad det är som finns långt där nere.

Varierat fiske

Tredje dagen hade solen gått i moln men det var fortfarande mest svaga vindar och ännu en fin dag på havet. Fisken stod grundare denna dag och bästa fisket hade vi kring Kylgrund där vi fick fler fina torskar och det stod även en hel del kolja i fin storlek på kanterna av grundtoppen.

Även om det inte är högsäsong för hälleflundra i april så spenderade vi också lite fisketid i hopp efter denna eftertraktade art. Resultatet blev en vackert tecknad flundra som föll för vår favoritjigg, Cutbait Herring i färgen real herring. De lokala fiskarna menar att juni månad är en av de bästa tiderna för hälleflundran. Området kring Steinfjord erbjuder många intressanta fiskeplatser efter många olika arter. Även innanför ”uddarna” finns det bra fiskeplatser, Hellandsgrunnen och Teistbåen är två positioner där det fångas både torsk och hälleflundra. Om man har otur med vädret så går det att fiska även inne i den lilla Steinfjorden, där finns det en hel del plattfisk. Direkt utanför campen fångas olika sorters skäddor och rödspätta kan fås kring fyren på väg ut ur fjorden. För mer erfarna och äventyrslystna norgefarare ligger ”eggakanten” inom räckhåll. Utanför Steinfjord ligger de enorma Skreigrunnen, det är en jätteplatå där djupet bara ligger mellan 30-40 meter, på ytterkanten av grundet stupar det brant ner till över 1000 meters djup. Yrkesfiskarna fiskar i detta område, men området är inte frekvent besökt av sportfiskare, så vad som finns på kanterna till dessa stora djup återstår att utforska. Med gott väder och flera båtar i sällskap kan säkert långturer ut till denna kant vara riktigt spännande.

Det var otroligt roligt att återkomma till Steinfjord och återigen få uppleva skreifisket. Det är mycket glädjande att se att fiskecampen fått nytt liv igen. Vi tackar för besöket och vi hoppas att många sportfiskare kommer att hitta vägen till Steinfjord och upptäcka denna pärla!

Läs mer om Camp Steinfjord >>

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.