Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge
Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge

Havsfiske i Oman – fiske, frustration och fantastiska minnen!

Sydkusten av OmanUnder en del av våra många resor i Nordnorge när det varit som mest bistert och när snö eller regnet vräkt ner har ämnet om att göra en ”Norgeresa” till varmare breddgrader ibland kommit på tal. Vi har varit iväg tidigare på ”turistfiske” i varmare länder, men att sitta och åka båt i massor av timmar och sen få hålla i spöet när väl en fisk är krokad, är inte riktigt den typ av fiske som vi är intresserade av. Vi har spekulerat i möjligheterna om att kunna hyra en båt och fiska på ”norgevis” fast något längre söderut på klotet. Sagt och gjort, ifjol beslutade vi oss för att åka iväg en vecka under den kalla delen av året. Vi bor i norra Sverige och då behöver man först ner till Arlanda för att ta sig med reguljärt flyg vidare ut i världen, så för att inte hela veckan skulle gå åt i restid gjorde vi det enkelt och kollade på alla tänkbara resmål dit det gick direktcharter. Efter en del sökningar fastnade vi för Oman, ett litet sultanat längst ut på arabiska halvön. Ett land med flera hundra mil kust där detta med turism inte är speciellt utbrett och ”turistfiske” förekommer sparsamt. Vi bestämde oss rätt snabbt och åkte lite på vinst och förlust utan att planera resan i detalj.

oman_9Googlar man på Oman och fiske, så inser man att det är kring Hallyniatöarna som det bästa fisket finns. Det är några öar och grundområden som ligger ca 50 km från kusten, från dessa öar stupar det brant ner till djup på flera tusen meter. I det området har några västerländska operatörer etablerat sin verksamhet. Fisket är främst inriktat på Giant Trevally en fisk som kämpar brutalt och i detta område fångas bland de största exemplaren i världen. Men för att fiska i detta område bör man också värdera fisket högt då prislappen är åtskilliga tusenlappar per person och fiskedag.

Vi valde att göra det lite enklare för oss och åkte en charter till Salalah något längre söderut. I Salalah finns en del operatörer som tar med turister ut på fiske.  Men det är mer ”turistfiske” än professionella sportfiskeoperatörer som finns i detta område. Planen var också att fiska från stränderna för att få se en del av landet.

collage_1

Båtfiske med förhinder

oman_6När vi åkte till Oman hade vi bokat tre heldagar båtfiske, detta skulle visa sig bli svårt att genomföra. De två första dagarna blåste det hård nordlig vind och operatören menade att det blåste för mycket längre ut till havs för att det skulle vara säkert att ge sig ut. Vi fick istället låna operatörens Toyota Landcruiser och utforska stränderna och det kan verkligen rekommenderas. Eftersom turismen är begränsad och lokalbefolkningen inte badar i någon större utsträckning så finns det miltals med helt folktomma stränder i Oman. Vissa av stränderna är helt sagolika och av den sorten man bara tror existerar i charterbolagens färgglada reklambroschyrer.

oman_3En helt fantastisk strand ligger några mil söder om Salalah man kör förbi den långa stranden i Mughsail och sen vidare upp i bergen längs helt otroliga slingrande serpentinvägar. När man når toppen på 500 meters höjd över havet svänger man av ner längs en smal grusväg som kryssar sig ner till havet igen. Väl nere vid havet breder en sagolik strand ut sig som kallas Fazaya Beach, en strand med vit sand och turkost vatten. Vi fiskade från sandstränderna och klipporna mellan stränderna. Vi fick lite olika arter, Triggerfish, Groupier och Wolfherring bland annat. Längre ut såg vi hoppande queenfish och Dorados, men de var för långt ut för att vi skulle nå dem från stranden. Även i Oman verkar tidvattnet ha betydelse för det är när det är rörelse i vattnet som fisken är mest på hugget.

oman_8Tredje dagen hade vår operatör problem med en av sina båtar och bokade därför in oss på en halvdagstur med en annan operatör vilket så småningom visade sig bli en timmes fiske, då tre timmar gick åt för att åka till en bukt för att med kastnät fånga sardiner som skulle användas som levande agn. Fisketekniken var att fästa en liten enkelkrok i läppen på en liten sardin och låta den simma iväg med löslina och då dröjde det inte länge innan den attackerades av hungriga Bonitos. Även om de bonitos vi fick inte var större än ett par kilo så kämpar de som om de vore flera gånger större. Även några barracudor och fattade tycke för de tacklade sardinerna. Fisket var kul så länge det varade, men att fiska en timme på en halvdagstur var naturligtvis en stor flopp!

oman_9bFjärde och femte dagen var vår operatör så pass sjuk att han inte kunde ta ut oss på havet, så även dessa dagar ägnade vi åt fiske från land. Då åkte vi norrut och fiskade från klipporna norr om Mirbat. Även om det var frustrerande att inte få åka ut på havet som tänkt så är det en fantastisk upplevelse att besöka Omans milslånga folktomma stränder. Att stå på klipporna och se en och annan haj simma förbi nedanför fötterna eller stå utvadad på en sandstrand och se sköldpaddor i närheten är en upplevelse. Kring Mirbat fick vi förutom triggerfish och gropier även needlefish.

Nattfiske från stranden

oman_9fInnan vi åkte till Oman hade vi läst ett fiskereportage skrivet av en holländsk fiskeresearrangör, Bert Goeree, tightlines.nl. Han har besökt Oman och Salalah flera gånger. De hade för något år sedan fiskat nattetid från stranden nedanför hotellet. De fick en hel del hajar från stranden där den största var en citronhaj som vägde kring 80 kg. Så det var ju givet att vi även testade detta fiske. Vi bodde på Hotel Crown Plaza och hajarna hade de fått på stranden strax nedanför hotellet. Vår operatör och även hotellpersonalen hade inte hört talas om att det går att få fisk nere på badstranden och såg skeptiskt på oss när vi gav oss av i mörkret utrustande med pannlampor och fiskespön och agn. Vi lyckades tyvärr inte fånga några hajar men däremot en rocka i större storlek. Den var 220 cm lång, med den långa stjärten inkluderad. Med försiktighet returnerade vi naturligtvis denna fisk som uppskattningsvis vägde kring 30 kg!

[space height=”10″]

collage_2

Tagna av kustpolisen!

oman_9cSjätte dagen såg det ljust ut! Vi fick kontakt med en svensk familj som bokat en heldag med en lokal fiskare. Vi fick erbjudandet att följa med och det var det ett självklart val då vår operatör bara kunde erbjuda en halvdagstur eftersom han varit sjuk och hade många som ville ut på havet. Men än en gång visade det sig vara en svår uppgift att ta sig ut på havet. Vi stannade till strax utanför hamnen för att våra guider skulle plocka upp lite sardiner som vi skulle ha till agn. Längre än så kom vi inte. I snabb fart kom kustbevakningen rätt emot oss. Vi förstod snabbt att detta inte bådade gott, efter en stunds diskuterade så blev vi lotsade av polisen in till stationen i hamnen. De två stackars unga lokala fiskarna blev kvar där medan vi snopna fick åka tillbaka till hotellet. Det visade sig att det finns regler i Oman om vilka som får ta med turister på havet, en 7 meter lång båt med två st 75 hk motorer visade sig inte vara nog sjösäker båt för turister…

oman_9dMen erbjudandet från vår operatör stod fast så vi kunde i alla fall åka ut med honom under eftermiddagen. Turistfisket bedrivs främst kring uppankrade fraktfartyg. Kring fartygen söker mindre fisk skydd och drar till sig de större arterna.  Det finns gott om Dorado och även en och annan Sailfish. På trolling fick vi dorados, och Bonito och när vi fiskade kring ett grund fick vi även Queenfish, Snapper, Grouper med mera. Vi testade även att fiska med jiggar och pilkar som vi använder i Norge och de fungerar även i Oman. Den mest udda fångsten var en större bläckfisk som fattade tycke för en Svenskepilk! Det torde inte vara många som fått bläckfisk på denna pilk. När bläckfisken kom upp till ytan sprutade den en kaskad av bläck och färgade både båt och fiskare svarta. Man lär sig alltid nåt nytt, om vi fångar en bläckfisk nån fler gång kommer den hanteras betydligt försiktigare. Även på vår hemresedag så lyckades vi med att fiska en halvdag på havet, även då fångades ett flertal arter. Så totalt blev det tre halvdagar på havet, alltså betydligt mindre fiske än vad vi planerat.

collage_3

Inte som planerat men ändå en oförglömlig resa!

oman_4Den holländske researrangören Bert Goeere arrangerar resor till en rad exotiska olika länder och han rankar fisket kring Salalah som topp 5! Något som vi verkligen ställde oss frågande till, men vid en närmare förklaring visade det sig att från februari fram till början av juni så kommer ansjovisen in mot land i detta område och i dess släptåg följer en mängd stora predatorer och det är under denna period på året som fisket efter sailfish är enastående. Vi var på plats i början av januari, med andra ord så var vi lite tidigt ute. På en del bilder från Oman ser man också att man kan få stora tonfiskar, men det fisket är väldigt begränsat. Under några veckor i mars så passerar tonfisken utanför Salalah på sin väg från vattnen kring Afrika mot vattnen vid Indien. Fisket efter tonfisk bedrivs också långt ute till havs. När det gäller båtfisket så är operatörerna i Salalah mer av typen ”turistfiske” som tar ut turister på havet än att de är inriktade på professionellt sportfiske! Det bästa fiske som Oman har att erbjuda är troligen fisket runt Halinyatöarna 20 mil norr om Salalah, de guider vi pratat med i Salalah pratar alla om att fisket kring dessa öar är extremt bra. I det området finns också flera professionella operatörer inriktade på professionellt sportfiske, men prisnivån där är som sagt väldigt hög.

collage_4

Skall man summera vår resa så blev det ju inte riktigt som vi tänkt, vi hade ju planerat mer fiske från båt men med facit i hand så var strandfisket den största upplevelsen under vår resa. Att köra med en Landrover och köra efter små vägar i berg och ökenlandskap och själv få utforska kusten och hitta helt öde stränder att fiska från var en oförglömlig upplevelse. Att det dessutom går att få stora fiskar från stranden är en bonus. Så trots att resan kanske inte blev som vi först tänkt oss, kan vi med våra nyvunna erfarenheter och kunskaper i bagaget absolut tänka oss att återvända till det spännande Oman!

Har ni några frågor om Oman, det kan gälla fiske, Internet, kommunikationer mm, kommentera artikeln!

Text: David Berggren, Foto: Michael Renström, Havsfiskeguiden

2 Responses
 1. miska escobar

  tjena! tack för artikeln, väldigt intressant!

  det är såhär att jag och min familj ska till salalah i november i år och jag har fått lov från frugan att fiska i 2 dagar 🙂 men ja får fiska vid stranden på kvällen hur mycket jag vill.
  har kollat upp fiskeresor med 2 olika bolag och som sagt så ska man fiska i hallaniyat öarna men jag kan inte åka så långt bort. vi kommer stanna även som ni i Crown Plaza så att åka så långt bort funkar inte för mig och familjen, och bolagen ville ha sjuka summor med pengar för att fiska en heldag efter GT. så jag har lite frågor om ni kan hjälpa till.

  för kvälls-nattfiske har jag köpt redan en pannlampa med 300 lumen, funkar den styrkan eller bör jag köpa mer Power??
  har ingen erfarenhet av strand nattfiske, vilka drag eller livebait ska man köra med?? ska ta mina grejer ner såklart, och köpa en sjyst 10000 rulle och nå spö som man kan kasta långt med. tänkte att hellre spendera 12 000 kr på fiskegrejer än på en fiskeresa som lovar bara SMÅ GT, för att fisket blir som sagt bara i salalah.

  åter igen tack för artikeln, och hoppas ni har tid att svara, skulle va sjyst!

  Med vänlig hälsning miska

 2. David Berggren

  Hej
  Kul att ni skall till oman. Vi är inga erfarna strand fiskare heller men vi fiskade främst med silvriga skeddrag som kastar långt. Sen kunde vi köpa sardiner av de lokala fiskarna som användes som agn. Men det bete som verkar vara bäst som agn är bonito, det var det som hajarna fångats på som vi skrev om. Rockan vi fick tog på en bit av en needlefish. Gå ca 300 m österut längs stranden från hotellet det var där vi fick Rockan och även där som hajarna fångats. Vi vadade ut en bra bit i vattnet och kastade så långt vi bara kunde. Din lampa funkar nog fint. Polaroidglasögon är ett måste för dagfisket det är en hel del fisk som följer efter draget.

  Ett tips är att hyra en bil och ta med familjen och åk till fazaya beach, där kan ni både bada och fiska. Det är en fin upplevelse.

  Hör gärna av er och berätta hur det gått.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.