Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge
Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge

Havsfiskeåret 2010

2010 – Stortorskåret!
Så har nu ännu ett fiskeår passerat. Det råder inga tvivel om att fisket i Norge blir mer och mer populärt. För fem år sedan kändes det i alla fall möjligt att hålla koll på rapporterna och i årsammanställningen lyckades vi nog få med merparten av de största fiskarna som fångades under en säsong. Med alla turister som besöker Norge nu så är det när på en omöjlighet att hålla koll på alla storfiskar som fångas, så det finns säkert många fångster som skulle ha trängt sin in på våra tio och topp listor som vi inte vet om. Under de år som vi bevakat det norska havsfisket har det alltid skett någon form av utveckling och 2010 är verkligen inget undantag.

Manfred Müller med torsk på 41 kgStortorskens år
Det man kanske minns mest från 2010 är mängderna med stor torsk som fångades under vårmånaderna. Redan i februari började fångstrapporter från Söröya att strömma in, det var många fina torskar som fångades, när flera 30+ torskar hade fångats redan i början av mars började man förstå att denna säsong skulle gå till historien som den bästa torskfiskesäsongen någonsin. Det var inte bara kring Söröya som stortorsken parkerat utan även längre söderut kom rapporter om mängder med stor torsk. Marcus Åhlund & Co som fiskar i området utanför Tromsö gjorde några turer ut på Malangsgrunnen under vårmånaderna och även där fanns mängder med stor torsk. Marcus fångade en torsk på hela 37,1 kilo, oss veterligen den största torsk som fångats av en svensk. Vi har de sista åren besökt Mefjord Brygge på Senja med många 20+ torskar som resultat. Vi hade även i år bokat in skreifiske under påsken och vi hoppades naturligtvis på att jättetorskarna kommit till Mefjord också. Det hade de gjort. Vi fick flera över 20 kilo och näst sista dagen fick David en jättetorsk och PB på 29,2 kilo! Men det skulle dröja till sista fiskedagens sista timmar innan 30 kilosgränsen med Michael renström med torsk på 35 kgmarginal passerades då Micke fångade en enorm torsk på hela 35,02 kilo! Den torsken hade varit listetta de flesta tidigare år vi bevakat det norska fisket, men i år räcker det bara till 10:e plats. Det ger lite perspektiv till hur många grymt stora torskar som fångats i år. I våra listor finns 22 st torskar över 30 kilo, det är fler torskar över 30 kilo under denna säsong än vad som fångats de senaste fem årens sammanlagt.

Årets största torsk fångades lite otippat i Olderfjord, utanför Skjervöy. Det var den tyske fisketuristen Manfred Müller som fångade en torsk på hela 41 kg! Det skulle naturligtvis ha varit nytt norskt rekord men fångsten har inte blivit registrerad. Den näst största torsken fångades av Filip Laurholm utanför Söröya, inte heller den har registrerats som norskt rekord. Det nya officiella norska rekordet lyder nu istället på 39 kilo blankt och rekordinnehavaren är 10 åringen (!) Hans Kristian Andersen och han fick torsken den 2 april utanför Söröya. Studerar man tio-i-topp listan lite närmare ser man att fiskeveckan i månadsskiftet mars/april var en vecka utöver det vanliga, sju av de största torskarna är fångade inom loppet av en vecka och hela tio-i-topplistans fångster är gjorda mellan 17 mars och 4 april.
Torsk
Placering     Vikt     Datum     Plats     Namn
1.     41,00 kg     100403     Olderfjord     Manfred Müller
2.     39,40 kg     100403     Söröya     Filip Laurholm
3.     39,00 kg     100402     Söröya     Hans Kristian Andersen
4.     37,87 kg     100317     Söröya     Michal Pasler
5.     37,50 kg     100330     Söröya     Chrisitian Wächtler

Johnny Braata med storflundraTyngsta hälleflundralistan hittills
Det är fler och fler som drabbats av hälleflundrafeber och många åker till Norge med siktet inställt bara på denna mytomspunna havets storvilt. Det är tydligt att det fångas fler och större flundror än någongång tidigare. Det finns nog ingen enda förklaring till varför fisket efter hälleflundra har blivit så bra men klart är att beståndet blivit större och detta i kombination med att allt fler fiskar efter flundra gör att fångsterna ökar. Bara för något år sedan så var ju en 100 kilofisk något utöver det vanliga, men nu fångas det många 100 kilosfiskar varje säsong. För att komma med på årets tio i topp lista krävs en flundra på omkring 130 kg/206cm, för två år sedan hade en sådan fisk räckt till en sjätteplats och längre tillbaka än så hade det räckt till en topp tre placering. Tio- i-topplistan i år är lite mer utspridd på olika camper än vad den brukar vara.

Årets toppfisk kommer från Senja, den var norrmannen Johnny Braata som i augusti besökte Flakstadvåg Havfiske på södra Senja. Han fiskade med en sej som agn och på 120 meters djup kom det stora hugget. Efter en timme och tjugo minuter kunde de binda fast en 238 cm lång och 200 kg tung jätteflundra vid sin lilla 17 fots båt.

Årets längsta flundra kommer från Arnöy utanför Bodö den fångades av fisketuristen Mariuz Lubkiewiz som besökte Arnöy Brygger i augusti. Fisken var hela 245 cm lång och vägde 196 kg och tog på en svart/vit jigg, den fångades sydöst om Fleinvaer.

Nummer tre på listan är en riktig solskenshistoria. 10 årige Johannes Lindgren från Edsvalla hade fått följa med sin pappa till Andörja på fiskesemester. De fiskade kring Kvalnes då jätteflundran högg, kampen blev hård och att pappan fick ta över spöet efter en stund är förståeligt. Kampen varade i över två timmar innan de lyckades få upp flundran som var 234 cm lång och 190 kg tung!

190 kg flundra fångad av Johannes LindgrenFisket längst uppe i norr är riktigt hett och allt fler fiskar nu i området runt Havöysund. Många fina flundror har fångats denna säsong men den största är Patrik Thors flundra på hela 232 cm/165,5 kilo! Vilket också är nytt camprekord på Nordic Sea Anglings camp i Havöysund.

Många tyskar fiskar i området runt Steigen och i år levererade området en riktig megaflundra, det var fiskeguiden Steffen Diezte som i augusti fick en flundra på 233 cm/163,5 kilo.

Flundrafisket runt Vannöya är stabilt och Torsvåg Havfiskes gäster fångar många flundror varje säsong. I år verkar det som om hälleflundrafisket var som allra bäst tidigt på säsongen. Redan 8:e april fångades en 163 kilos/230 cm jätteflundra och de följdes upp med ytterligare två 100 + flundror, dessa var de tre största fiskarna bland Torsvågs gäster denna säsong.

Lite längre söderut, i området kring Ringvassöya guidar hällefundraspecialisten Per Jonasson sina gäster till storfångster. Detta år har han och hans gäster med två fiskar på tio i topplistan där den största mäter 217 cm.

Vaeröy brukar ju också leverera många storflundror detta år har området med två fiskar på listan 211 cm respektiver 214 cm.

Flera av de största flundrorna har återutsatts vilket gör att vikterna är uppskattade enligt tabell. Vi tycker att man skall returnera de största flundrorna och det går att mäta en flundra innan den återutsätts men det går inte att väga den. Till 2011 års fångstjournal kommer vi att fokusera på flundrornas längd istället för vikt, detta för att uppmuntra att flundrorna återutsätts.
Hälleflundra
Placering     Vikt     Datum     Plats     Namn
1.     200,00 kg     100823     Senja     Johnny Braata
2.     196,00 kg     100815     Arnöy     Mariusz Lubkiewicz
3.     190,00 kg     100724     Andörja     Johannes Lindgren
4.     165,50 kg     100528     Havöysund     Patrik Thor
5.     163,50 kg     100820     Steigen     Steffen Dietze

Sej, Kolja, Katt och Kungsfisk!
Som vanligt är det dåligt med rapporterade storsejar men till vår kännedom har det bara kommit att det fångats en sej över 20 kg denna säsong. Det är Kai Strömberg som gästade Arnöy Brygge när han fick en 20 kilos sej.

De största koljorna brukar alltid passera femkilostrecket och så även i år. Största kolja är Torgny Undins fisk från Vaeröy som vägde 5,85 kilo. Men det ryktas också om en riktigt stor kolja från Havöysund som vägdes till 6,5 kilo men fångstmannen förstod inte att han fått en riktigt stor fisk så inga bilder blev tydligen tagna.

Saltströmmen är historiskt sett en plats där det fångas många stora havskatter och strömmen har levererat många fina katter även i år. Största fisken på listan är en 14,5 kilos fisk som fångades i Saltströmmen i maj månad.

Stor uer från havöysundSedan ”Uertoppen” utanför Söröya upptäcktes 2007 så har det varit den enda positionen som levererat kungsfiskar i 8-9 kilosklassen. Vi har hela tiden frågat oss om när nästa sådan position skall upptäckas och i år har det visat sig att det går att få jättekungsfiskar även på andra platser. Utanför Vannöya fångades det två jättekungsfiskar på 8,8 kg och 7,2 kilo och även upp i Havöysund fångades en kungsfisk på 8,8 kilo. Även utanför Öksfjord har det fångats uer i 5 kilosklassen, så det finns helt klart många positioner att upptäcka som kan leverera kungsfisk i stort format. Än återstår det att spräcka 10 kilosgränsen för denna art, men det är nog bara en tidsfråga innan vi får se den gränsen passerad.

Norska rekord och snubblande nära
Förutom nytt norskt rekord på torsk så har det även slagits nytt norskt rekord på håkäring då en dansk fiskare fångade en håkäring på hela 880 kg vid riktat fiske i Boknafjorden. Dock kan man ju ifrågasätta om rekordnoteringar för denna art skall kunna registreras då det inte finns någon vits att ta upp och avliva en fisk som inte kan ätas.

Martin Lund med rödspätta på 4 kiloDet var även snubblande nära ett nytt norskt rekord på långa då Kjell Christian Rambech redan i mars månad fångade en långa på hela 39,5 kilo utanför Fröya, endast halvkilot från det norska rekordet.

Det har även fångats några riktigt fina rödspättor i år, Havöysund fortsätter leverera stora spättor där den största vägde 4 kilo. Marcus Åhlund hade i september ett riktigt lyckat spättefiske i Kattfjorden, med en helt osannolik serie med åtta stora spättor mellan 2,5 och 3,9 kg.

Värt att notera från årets säsong är också den sena nyheten om en landfångad havsål i megaformat. Den var i november som Thomas Breivik fångade en ål på hela 211 cm och 32,85 kilo utanför Ålesund.

Till slut vill vi på Havsfiskeguiden tacka för året som gått och all den positiva respons vi får för sidorna. Vi vill också tacka alla er som bidrar till att göra havsfiskeguiden till en levande webbsida, tack för nyhetstips, registreringar i fångstjournalen och intressanta foruminlägg! Vi önskar er alla ett riktigt gott havsfiskeår 2011.

Fångstjournalen 2010 är avslutad
Följande personer vinner våra fina priser.

Havsfiskerulle Okuma Solterra
Stig Pettersson

1 st presentkort á 1500 kr
Din Tur
Fredrik Gren

Presentkort á 1000 kr,
Nordic Sea Angling
Johannes Jonsson
Christer Svärd

Andörja Havfiskesenter, veckorabatter á nok 1000, NordNatur
Lotta Eriksson
Mikael Wikström

Grattis till alla vinnare, vi kontaktar er inom kort

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.