Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge
Havsfiskeguiden - din guide till havsfiske i Norge

Sportlov med skreifiske på Lofotbygga Brettesnes!

De flesta brukar nog förknippa barnens sportlov med allehanda vinteraktiviteter, fiske i Norge hör knappast till en av de aktiviteterna man först kommer att tänka på. Tidigt på året så letar sig stora mängder torsk från Barents hav ner längst den nordnorska kusten för att leka. Denna vandrande torsk kallas för ”skrei” vilket också betyder att vandra.

Historiskt sett så har Lofoten varit den mest berömda platsen för det viktiga skreifisket där detta pågått i flera hundra år. I mars och april samlas skreien i området kring Svolvaer, tidpunkten för det bästa fisket sammanfaller ofta både med barnens sportlov och påsklov i månaderna mars och april. Sagt och gjort, första veckan i mars packade tre familjer in sig i bilarna och styrde färden till Lofotbrygga Brettesnes för att ägna sportlovet åt att fiska skrei!

StorskreiEnorma mängder med fisk

Två år i rad har vi besökt Lofoten under skreifisket. I mars 2015 hade vi med oss personalen från Novia Ekonomi som fick en oförglömlig upplevelse. Vi lyckades att prickade in tidpunkten för resan med att Austnesfjorden för tillfället var fullkomligt knökfull med skrei. Skreiarna stod på kö för att få smaka på jiggarna som presenterades. Det var en makalös medelvikt där många fiskar vägde mellan 15-20 kilo och några passerade 20 kilo med en 25 kilofisk i topp! Det man skall komma ihåg är att deltagarna inte fiskat i Norge tidigare och några hade aldrig tidigare fått en fisk. Under denna resa fick de var med om att kämpa upp den ena stora torsken efter den andra. Läs mer om denna resa här: https://havsfiskeguiden.se/skreifiske-rakna-med-fiskelycka/

dsc02155Första gången vi besökte området var vid en reportageresa 2014, då vi också besökte fiskecampen Lofotbrygga, som ligger i Brettesnes strategiskt längst ut på ön Store Molla. Läs reportaget här https://havsfiskeguiden.se/lofotbrygga-brettesnes/

Beroende på vindriktningen så kan man välja att fiska österut eller västerut. Skreien finns på båda sidor om ön och fisket kan börja bara några minuters båtfärd från campen. Denna gång anlände vi till Lofotbrygga på eftermiddagen, men det var många som var fiskesugna, så trots att det bara var någon timme kvar av dagsljuset valde vi att ge oss iväg och testa fisket. Vi fiskade på östsidan, utanför Rödstaven, bara två kilometer från campen och fisken var ordentligt på taget direkt. En rad torskar på upp till 15 kilo fångades inom loppet av en timmes fiske innan mörkret tvingade in oss till hamn igen. Det var verkligen en bra start på sportlovsveckan!

collage_2

HälleflundraHälleflundra fem minuter från campen

På Lofotbrygga ligger allt väldigt nära. Man bor i nyrenoverade lägenheter direkt på bryggan och både båtar och rensplats ligger i direkt anslutning till huset, detta är väldigt bekvämt. Det går att hyra både stora 21 fots Dolmöy båtar med hytt och även mindre öppna båtar. Lofotbrygga är en fiskecamp som ägs och har byggts upp av Geir och Bodil Helland. Geir är tidigare yrkesfiskare och har full koll på fisket i området. Föutom vårens skreifiske så är fisket bra även andra delar av året. Gästerna fångar en hel del hälleflundra, där är sundet mellan Lille Molla och Skrova ett hett tips och även i Molldörren fångas det flundra. När vi gjorde en korttur ut med de minsta barnen fiskade vi i sundet precis utanför campen och på bara några minuters fiske hade vi kontakt med en hälleflundra som nyfiket följde efter en jigg ända upp till båtkanten.

27,0 kilo torsk
Jonas med 27 kilos skrei

Storfiskare27 kilos skrei i topp!

Under fyra fiskedagar gick två båtar skytteltrafik mellan campen och fiskeplatserna då alla inte rymdes i de två båtarna och kunde fiska samtidigt. Skreien brukar gå in i Austnesfjorden och stå riktigt tätt, vilket vi verkligen fick uppleva ifjol. Yrkesfiskarna har fångat många skreiar över 30 kilo i denna fjord och ifjol fångades en enorm torsk på hela 44 kilo inne i fjorden.

Att fiska skrei helt väderskyddat inne i fjorden är väldigt bekvämt, men under vårt besök denna gång hade skreien inte gått in i fjorden i samma mängd som de sista åren. Det gjorde att fisket blev lite svårare, vi fick leta lite efter stimmen och det bästa fisket hade vi när vi hittade igen stimmen i området mellan Store Molla och Svolvaers Flygplats. När vi väl hittade igen stimmen fångades ofta flera fina skreiar, ett flertal passerade 15 kilossträcket. Denna gång var det 16-årige Jonas Lindberg som hade bästa fiskelyckan och fick resans största fisk, en magnifik skrei på hela 27 kilo!

4_62016

Vi kan summera ytterligare en riktigt trevlig resa till Lofoten. Att fiska skrei är en fantastisk upplevelse för både stora och små. Skreifiskesäsongen närmar sig så har ni inget planerat för kommande sport- och påsklov kan vi varmt rekommendera ett besök hos Lofotbrygga.

För mer information och bokning besök www.dintur.no eller kontakta Din Tur via tel +47 74 07 30 00.
Läs mer om Lofotbrygga Brettesnes ››

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.